Deze blog is eerder verschenen op de site van Invizien en Uitstralen, maar heb ik nu hier geplaatst, omdat ik hem relevant vind voor Essentieel Ondernemen.

In het boek Exit Supermamma dat ik laatst even las, kwam ook zelfstandig ondernemerschap kort ter sprake. Dit wordt daarin omschreven als een optie om werk en moederschap te combineren. De beschrijving van wat ondernemerschap dan betekent met de bijbehorende voor- en nadelen zetten me aan het denken.

Aangezien wij trainingen ontwikkelen en geven omtrent ondernemerschap, denk ik zelf veel na over wat het ondernemerschap voor mij betekent. Bovendien zien en horen we veel over wat dit voor anderen inhoudt.

Ik denk dat een van de belangrijkste zaken voor je eigen ondernemerschap is in hoeverre je het werkelijk aangaat, welke houding en plaats je inneemt en daarmee de ondernemer, jouw ondernemer als het ware in jezelf integreert.

Als ik voor mezelf spreek, is het ondernemer zijn heel belangrijk, ik kan het wel omschrijven als een levenswijze. Ik ben geen ondernemer geworden, omdat het handig uit kwam toen ik kinderen kreeg. Ik was al ondernemer en heb de voor mij ideale combinatie wel gevonden

Let op: voordat de lezende mannen nu afhaken, deze blog gaat niet over werkende moeders…..!

Noodzaak
Wat mij opvalt is dat ondernemerschap heel vaak wordt gezien als een noodzakelijk kwaad, of als een last die aan je hangt, die je bij je draagt ‘omdat het nu eenmaal de beste oplossing is’.

Maar in mijn ogen kan het ook heel anders gezien worden. Ondernemen is leuk! Heel erg leuk! Je hoeft niet geleefd te worden door je klanten, je hoeft niet altijd maar te werken (ondanks dat je natuurlijk wel 24 uur per dag ondernemer bent, net als dat je man, vrouw, vader, moeder bent). Je hoeft je niet in de onzekerheid over een wisselend inkomen te wentelen of te klagen over het niet opbouwen van pensioen of alles wat je verder niet krijgt.

Kies
Het gaat erom dat je ervoor kunt kiezen het heft in eigen hand te nemen en niet meer te laten leiden door wat er ‘gewoon gebeurt’. Stap in de wereld die eigen verantwoordelijkheid heet en maak je eigen keuzes, durf je eigen weg te volgen! Voel de daadkracht en de controle die jij kunt nemen.

Ik weet wel dat het heel makkelijk gezegd is, maar het is wel de houding die je zal helpen om het leuker en ook makkelijker te maken. Wat daarbij komt is dat deze sturing over jezelf en de integratie van het ondernemerschap in jezelf je ook zal helpen succesvoller te zijn en je dus ook meer kan verdienen. Dat laatste is een praktische en belangrijke factor, maar niet zaligmakend in mijn ogen. Waar het voor mij om gaat, is het krijgen van voldoening in mijn werk en leven, de continue ontwikkeling die ik belangrijk vind voor mijn leven en zeker niet minder belangrijk mijn gevoel van geluk.

Hiermee wil ik niet onder stoelen of banken schuiven dat het bikkelen kan zijn om het werk af te krijgen, dat er helemaal geen zorgen zijn als ondernemer of dat het zo lastig is er alleen voor te staan. Natuurlijk komen die aspecten bij iedereen wel eens langs, maar het is aan jezelf hoe zwaar je ze laat binnen dringen en jouw ondernemende leven en humeur laten bepalen.

Aan jou als lezer nu de vraag om na te denken wat dit voor jou betekent, wat jij voor hebt met jouw ondernemerschap en hoe jij dit aanstuurt. Deel dit hieronder en inspireer ons en de andere lezers van deze blog!