Deze blog is eerder verschenen op de site van Invizien en Uitstralen, maar heb ik nu hier geplaatst, omdat ik hem relevant vind voor Essentieel Ondernemen.

Hoe vaak op een dag loop jij tegen contrasten aan?

Contrasten, je weet wel, de uitersten bij een situatie, het voordeel en het nadeel van iets of iemand, een groot verschil in eigenschappen of twee zaken die nu eenmaal bij elkaar horen.

 

De laatste weken lijkt het wel of ik ze alleen maar zie die contrasten… zowel persoonlijk als in mijn werk. Tijdens onze training Ondernemen vanuit je Innerlijke kracht, die we kort geleden voor het eerst hebben gegeven, werd het ook erg duidelijk, dat die contrasten heel vaak voorkomen, op allerlei manieren.

 

Als ondernemer heb je er stiekem dus veel mee te maken, met die contrasten. Bedenk het maar eens zelf. Ga de afgelopen paar dagen maar na. Welke contrasten ben jij tegen gekomen?

 

Een heel duidelijk voorbeeld voor mij is het contrast tussen vertrouwen en wantrouwen. Natuurlijk is dit een tegenstelling, natuurlijk staan ze in compleet contrast met elkaar. Maar tegelijk hebben ze heel veel met elkaar te maken. Bedenk je maar eens, op het moment dat je in een situatie komt, waarin blijkt dat je vertrouwen geschaad wordt, bijvoorbeeld door een klant. Dan kun je daardoor de neiging hebben bij meer klanten kritisch te kijken of ze te vertrouwen zijn of ze zelfs al direct te wantrouwen.

 

Tegelijk ga ik, als ik in zo een situatie beland ben, echter op zoek naar vertrouwen en bij wie dat er wel is. Wanneer je dan kritisch kijkt, maar ook je gevoel durft te blijven volgen, dan kan zomaar blijken dat juist je vertrouwen gesterkt kan worden. Het contrast en vooral het je bewust zijn van dat contrast maakt dit mogelijk.

 

Paradox

Naast tegenstellingen of contrasten zijn er ook schijnbare tegenstellingen, paradoxen. Zo kwam ik in het boek “Intuïtieve ontwikkeling 25 jaar later” van Karen Millen de paradox van persoonlijke groei tegen. Ik zal hem even uitleggen. Bij persoonlijke groei denk je vaak dat je leven beter wordt en makkelijker gaat worden, dat je de zaken die je niet fijn vindt aanpakt en zo jouw situatie naar je hand zet. Klaar ben je! Maar zoals zij het zegt, ligt het anders.

 

Hoe meer je accepteert wat je niet prettig vindt, des te gemakkelijker is het om te veranderen. Het eerste deel is niet wat je voor ogen hebt, accepteren wat je niet prettig vindt. We zijn immers toch erg gewend ons daartegen te verzetten, vooral niet toe te geven aan wat je niet wilt. Maar het gaat erom te accepteren dat het is zoals het is en er daarom niet actief tegen te vechten of te willen veranderen. De acceptatie, deze ruimte en gemak zorgt dat je als vanzelf een verandering in gaat, in plaats van vechten stroom je mee met je eigen ontwikkeling. Hiermee is het ineens mogelijk om wel een verandering in te gaan. Dus hoe harder je je best doet, hoe minder je persoonlijke ontwikkeling voortgaat.

 

Intuïtie

Intuïtie biedt ons de kans oude tegenpolen van het leven te overbruggen. Wanneer je oude tegenpolen in je leven of je werk tegenkomt, heeft dat vaak te maken met oude patronen en die zijn altijd moeilijk om te veranderen. Op het moment dat je steeds meer op je intuïtie gaat vertrouwen, of anders gezegd, je gevoel gaat volgen, kun je erachter komen dat sommige tegenpolen misschien beter contrasten genoemd kunnen worden.

 

Ik weet niet wat dat voor jou betekent, maar voor mij is dat een minder pittige tegenstelling…. Een contrast is aanwezig en kun je mee omgaan, een tegenpool voelt als meer recht tegenover elkaar staande zaken. Bij een contrast is er mogelijkheid om beide uitersten aanwezig te laten zijn en er een voor jou passende balans in te brengen.

 

Jij wilt toch ook alleen maar dingen die jij wel prettig vindt? Maar denk je eens in, dat je het accepteert en laat zijn in je leven en je werk, en daarmee de balans kunt realiseren, een balans in de contrasten. Zo kun je gebruik maken van contrasten, van de tegenstellingen en ze in je voordeel laten werken.

 

Wil je weten hoe? We brengen dit thema in bij onze trainingen en workshops en uiteraard komen ze ook bij individuele begeleiding en coaching aan bod.

 

Om af te sluiten nog een schijnbaar contrast om over na te denken:

You are searching the world for treasure, but the real treasure is yourself. (Rumi)