De zomervakantie is voorbij, doe maar rustig aan…

De schoolvakanties zijn nu in heel het land voorbij en dat is direct te merken. Je leest het overal in blogs, gesprekken en op de verschillende social media. De een na de ander meldt zich met de boodschap weer aan het werk te gaan, maar wel met een aanvullende boodschap die we allemaal moeten horen: houd de rust van de zomer vast.

In het algemeen is het adagium in deze boodschappen dat mensen, vooral degenen met een serieuze verantwoordelijkheid, alle rust en ontspannenheid van de vakantie willen vasthouden, en dat wordt ons ook geadviseerd, dat moeten we allemaal willen.

Maar waarom willen we dat of moeten we dat?
Waarom roepen toch zoveel mensen dat we het rustig aan moeten doen, het zomerritme vasthouden en vandaaruit werken? Misschien zijn ze zichzelf voorbij gelopen voor de zomer?

Waarom kunnen we niet gewoon weer vol aan de bak gaan. Terug naar je ambities en het verwezenlijken daarvan? Het is toch leuk om te werken, om je bedrijf of je functie op te bouwen, verder te gaan met wat je al neergezet hebt tot nu toe? Wat een energie komt daarbij vrij!fb man running on the beach logo

Zwart, wit, grijs
Uiteraard is er een nuancering op zijn plaats, dat begrijp ik ook wel. Tijdens een zomervakantie, of enig andere vakantie, neem je afstand van je werk en laat je het in zekere zin los. Dat helpt je te realiseren wat niet goed liep of waarom je je niet helemaal prettig voelde en dingen niet lukten. Je herkent patronen waar je ongemerkt in gekropen bent, daar kun je na een vakantie wat eenvoudiger uitkomen door de pauze die er is geweest.

De mens is een complex wezen. Dat betekent dat we verschillende lagen in ons hebben, we zijn een serie lagen. Daarom breng ik de nuancering ook in aan in dit onderwerp en nodig ik je uit om jezelf ook zo te zien. We hebben op die verschillende lagen onze behoeften, die misschien ook niet altijd gelijk lopen met elkaar.

Persoonlijk heb ik er veel moeite mee, met dat adagium van rust zoals ik in het begin omschreef. Is het beter voor mij als ik rustig aan start, in een langzaam tempo ga werken in plaats van flink gaan rennen? Het komt op mij wat zoetsappig over, voorzichtig zelfs. Ik merk dat het daarmee weerstand, of in ieder geval een reactie, bij me oproept. En begrijp me goed, vakanties en rust vind ook ik heerlijk.

Een Ferrari wil hard
Vergelijk het maar eens met een Ferrari, of een andere auto die lekker hard kan rijden. Hoe zou het zijn om daar, nadat je er een tijdje niet mee hebt gereden, er maximaal 80 km/h mee gaat rijden? Je voelt het vast wel. (Eerlijk gezegd heb ik in dit geval geen idee. Ik heb nog nooit in een Ferrari gereden… ik sta open voor uitnodigingen ;-)).

Voor mij is het juist dat ik enorm veel zin heb er weer vol tegenaan te gaan, boordevol plannen en ambitie. Terwijl ik dit schrijf voel ik er ook een kracht en stevigheid bij. Het is klaar met rust, ontspanning en los van tijd leven. Werk aan de winkel. De rust en ontspanning komen in de volgende vakantie weer. Die ik dan ook dubbel en dwars voel en waardeer.

Wat wil jij horen?
Met deze blog maak ik bewust een ‘tegen’-beweging tegen de boodschap van het vasthouden van rust en ontspanning. Aan jou stel ik nu de vraag welke boodschap jou het beste past. Laat je niets aanpraten of voorhouden. Wat voor houding inspireert je het meest, met welke houding inspireer jij jezelf het meest? Je kunt vast wel voelen welke boodschap, zoals ze dat zo mooi zeggen, resoneert bij jou. Ik zou zeggen: ga ervoor!

Praktijk
In mijn praktijk begeleid ik mensen die vaak heel bewust zijn of worden van hun persoonlijke en zakelijke ambitie. Deze ambitie willen ze waarmaken voor zichzelf. Naast hun behoefte om af en toe gewoon even stil te vallen tijdens een vakantie, weet ik van de meesten dat zij eenmaal weer aan het werk veel zin hebben om volop aan de slag te gaan.

Toen deze blog bij me opkwam, heb ik dit verhaal als toets, en als spiegel voor mezelf, even neergelegd bij een paar mensen. Natuurlijk is elke reactie anders, maar het bevestigde wel mijn idee: veel mensen willen gewoon weer keihard aan de bak.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt en wat jouw ambitie is. Laat je reactie achter op Facebook of LinkedIn.
Merk je dat je dit onderwerp wilt onderzoeken, meld je dan nu aan voor een gratis Skype gesprek.