Deze blog is eerder verschenen op de site van Invizien en Uitstralen, maar heb ik nu hier geplaatst, omdat ik hem relevant vind voor Essentieel Ondernemen.

Vaak wordt de uitdrukking vermenigvuldigen en delen gebruikt, wat zoveel betekent als vergroten en verdelen.

delen vermenigvuldigenUiteraard is dit bij rekenen en wiskunde heel gebruikelijk en waarschijnlijk ook de beste volgorde, maar bij menselijke interactie is dat anders. Als we de volgorde omdraaien, creëren we een uitdrukking die klopt… delen en vermenigvuldigen.

Wanneer we als mensen zaken met elkaar delen, dan ontstaat er interactie. Bij netwerkbijeenkomsten, bij zakelijke gesprekken of bijvoorbeeld op feestjes is het mooi te zien wat er dan gebeurt. Mensen vertellen over een idee, een situatie of een probleem dat ze hebben. Direct komt er reactie van de toehoorders, mensen gaan meedenken. Dit meedenken is meestal adviserend, analyserend en nadenkend, dus behulpzaam en katalyserend.

Probleem of oplossing
Als je ergens mee zit of niet uit komt, blijf je vaak binnen jouw eigen kader denken en beperk je jezelf daarmee. Je wilt vaak alleen maar vertellen hoe geweldig alles gaat, en niet je probleem laten zien. Doordat andere mensen, die van je situatie horen, in een bepaalde sfeer zitten of een ontspannenheid hebben, omdat zij geen emotionele lading bij jouw onderwerp hebben, kunnen zij met verrassende ideeën komen. Als je dan jouw probleem deelt, is het onverwacht resultaat wat er ontstaat. Mensen luisteren, gaan zich inleven en roepen vaak zonder terughoudendheid hun idee of mening. Zoals ik vaak zeg, ze worden “niet beperkt door enige kennis”. Dit is een geweldige manier om goeie oplossingen of ideeën te bedenken. Zij kunnen eenvoudig buiten jouw ‘box’ denken. Bovendien hebben zij deze situatie of het probleem ook al eens meegemaakt, wat hen nog meer betrokken maakt. Op deze manier is de oplossing mogelijk al in zicht.

Wanneer de vraag en de ideeën gedeeld worden, ontstaat er iets, groeit er iets, waar iedere betrokkene wat aan heeft. En dat noemen wij dus vermenigvuldigen. De mogelijkheden, de oplossingen worden beter en sterker, mensen vullen elkaar aan en de mogelijkheden zijn ongekend.

Kwetsbaar
Veel ondernemers doen dat eigenlijk te weinig, dat delen. Mensen durven zich niet kwetsbaar op te stellen. Daarom is het belangrijk in een omgeving te zijn, die jou het veilige gevoel geven je wel open te stellen. Er zijn netwerkorganisaties die er wel tijd aan besteden, maar het gebeurt maar beperkt. Daarom willen wij juist met Invizien en Uitstralen een gelegenheid creëren om dit delen en vermenigvuldigen te laten ontstaan. Wij gaan bijeenkomsten organiseren Delen = vermenigvuldigen, waarbij we in kleine groepen in een veilige omgeving situaties, vragen en problemen delen en elkaar zo goed mogelijk proberen te helpen. Deze bijeenkomsten doen we onder voorwaarde dat de aanwezigen vertrouwelijk met de informatie omgaan, zonder oordeel naar elkaar luisteren en meedenken.