Essentieel Ondernemen, een visie gedeeld met Elisabeth Griffioen, de Videovakvrouw

Interview – met Videovakvrouw Elisabeth Griffioen

videovakvrouw nov 2014

Elisabeth Griffioen, videovakvrouw

Door een actie die ik via mijn Facebookpagina hield, heb ik een uitgebreid gesprek gevoerd met collega-ondernemer Elisabeth Griffioen, de videovakvrouw.

Na wat horten en stoten door een hik in Skype begonnen we, ieder met een kop koffie naast de laptop, ons gesprek. Het gesprek ging over Essentieel Ondernemen en wat dat betekent voor het ondernemerschap. Een concrete structuur in het gesprek hebben we al snel losgelaten, zodat we lieten komen wat ter sprake kwam.

Start

Elisabeth begint met de opmerking: “Dit vind ik leuk, ik heb overtuiging dat het hoe dan ook iets oplevert.” En dat is het voor mij ook met dit interview. Het is een leuk moment van inspiratie en wederkerigheid.

En dan zijn we los. Essentieel Ondernemen staat voor ondernemen vanuit je essentie. Die essentie is je hart, je passie, je ik. Geef het een naam wat voor jou past. We zijn het erover eens: “Passie en jezelf zijn hoor je veel. Het lijkt of iedereen het erover heeft.”

Daarop reageer ik dat het mijn overtuiging is dat mijn visie, het werken vanuit passie, hoe dan ook oplevert, Essentieel ondernemen levert hoe dan ook op. Voor mij zelf, maar ook voor anderen. En er is meer.

Het gaat erom dat je als ondernemer of manager volgens mijn visie werkt vanuit jezelf. Dat maakt je krachtiger, omdat het een vertaling is naar je persoonlijke en dus ook je zakelijke missie.

Elisabeth herkent dat. Zij werkt voornamelijk voor en met ‘kleine’ ondernemers. Daar is de persoonlijkheid heel belangrijk.

Ik vul aan: “De essentie is groter dan het hart, zo kom je ook op een zielestuk uit.” Ik vind dat mooi en zoiets houdt mij erg bezig, maar Elisabeth brengt me terug met mijn voeten op de grond: “Als ondernemer ontkom je er gewoon niet altijd aan om je aan te passen aan de markt” zegt Elisabeth. Ik vul aan dat nu vooral voor kleine ondernemers werkt om met personal branding te werken: “dat doe jij, dat doe ik. Dat persoonlijke is ook het onderscheid tussen ondernemers. Het heeft ook te maken met het kennen van die essentie, we kunnen leren waar we goed in zijn en veel energie van krijgen, maar we lopen ook met een rugzak. Dat maakt wie we zijn.”

Dit merk ik ook in mijn praktijk bij de coaching van ondernemers en ook managers, die een grote verantwoordelijkheid dragen. Veelal werken mensen vanuit beperkende overtuigingen en daar lopen ze tegen aan. Tijdens mijn coaching wordt niet alleen de weg vrij gemaakt, maar wordt ook de ambitie geraakt en wakker geschud.

Wanneer je je essentie en de kracht ervan voelt, dan kan er veel meer dan je eerder voor mogelijk hield.

Norm in Nederland

Elisabeth realiseert zich dat ‘jezelf inhouden’ op dit moment bijna de norm is in Nederland: “De norm in Nederland is toch nog steeds dat je niet zegt wat je denkt. Gelukkig is dat wel aan het veranderen, want mensen waarderen het en voelen zich aangetrokken tot mensen, die wel vanuit hun kracht werken. Dat werkt aanstekelijk. Wanneer je dingen teveel uitdenkt, rationeel dus, dan valt het minder goed. Alsof ze je verhaal niet goed begrijpen.”

Ze vult aan: “Met video bijvoorbeeld merk je ook dat mensen voorzichtig zijn. Mensen kunnen bang zijn, om zichtbaar te worden en om zichzelf te zien. Als je iets met video doet, dan vinden ze er ook meestal direct wat van. Maar dat is mijn core business en daarom moet ik daar zelf ook wat mee. Ik vind het werken met video fantastisch en toch ook nog steeds spannend.” Video is een heel mooie metafoor binnen dit hele verhaal over Essentieel Ondernemen, zo blijkt: “Je komt jezelf erin tegen op het moment dat je over opgelegde grenzen heen gaat. Ik wil er zelf overheen, omdat ik weet dat het succesvol is, maar het lukt me niet in een keer. Het rekt steeds een beetje extra op, zo ervaar ik het nu.”

Daarop vul ik aan dat één van de dingen van essentieel ondernemen èn een manier om een grote stap te zetten in je ontwikkeling en jezelf zichtbaar maken is om je kwetsbaarheid te durven voelen en te durven tonen. Dat geeft kracht. Mooi om dit in lijn met de video te zien.

Kracht en kwetsbaarheid

Elisabeth vraagt me welke krachtigheid het is waarop mensen reageren, wanneer ik me kwetsbaar opstel. Dat is voor mij heel duidelijk: “Dat is het moment dat ik mezelf echt laat zien, zonder een masker of een zogenaamd ‘maatpak’. Hoe moet ik het zeggen, dan zien ze mijn kern, en die is net als bij ieder ander heel krachtig.”

Kwetsbaarheid is naast jezelf laten zien ook het lef hebben om iets nieuws te proberen, en daarmee het risico te lopen dat het niet opgepakt wordt, dat het mislukt. “Zijn wie je bent, is ook je eigen weg kiezen, soms niet begrepen worden of dat dingen langer duren.” Vertaalt Elisabeth mijn woorden krachtig.

Anders zijn

In verband met ‘anders zijn’ geeft Elisabeth aan dit te herkennen en ze heeft ervaren dat je daarin heel flexibel moet zijn, meebewegen met wat er gebeurt, bijvoorbeeld wanneer mensen niet kunnen volgen wat je denkt.

Het jezelf laten zien is voor Elisabeth een thema waar ze veel mee te maken heeft bij haar klanten. Het is de uitnodiging om de essentie van de mens te vangen. Ze geeft aan dat ze wel filmpjes maakt, maar er op de een of andere manier niet over praat: “Ze ontstaan in intensieve samenwerking met de klant. Daarom is het steeds weer een ander proces en is er niet zoveel algemeens over te vertellen. Dat is precies de reden dat ik er niet veel over praat. Het zijn samenwerkingen, geen opdrachten.”

Zichtbaar zijn

Haar training verkopen is waar ze nu vooral mee bezig is. Het is een manier van zichzelf zichtbaar maken en dat is ook belangrijk. Vanuit haar achtergrond is ze niet gewend zich te verkopen als ondernemer, het moment dat ze haar bedrijf moest gaan ‘dragen’. Ze heeft toen teruggegrepen op haar ervaring bij een toneelgroep op school, ze nam een rol aan. Maar zelf werd ze daar moe van. In de loop van de tijd geeft ze aan langzaamaan meer zichzelf hierin te zijn geworden. Ze vertelt: “Het begon als een façade, maar dat voelt toch niet fijn. De verhouding tussen het spelen van de rol en mijzelf verschuift, waarbij ik mezelf, mijn echte zelf steeds meer laat zien.”

Zoals ze het uitlegt: “Je moet uitvinden wie je bent en dat vertaalt zich dan naar het beeld wat je uitdraagt. Dit is al een hele uitdaging, ontdekken wie je bent. En als je in dat proces bent, dan stel je jezelf steeds weer de vraag: ben ik dan volgende week niet iemand anders?”

Tegelijk constateren we samen dat het ook merkbaar is dat mensen, of ze zelf nu bezig zijn met dit soort onderwerpen en ontwikkelingen of niet, wel onbewust voelen of het plaatje van iemand ‘klopt’. Mensen voelen of een verhaal oprecht is en reageren daarop. En dat is sterker dan een algemeen sentiment in de maatschappij.

Ideaal

Elisabeth: “Je kunt erg meegaan met een algemeen sentiment. Het maatschappelijk ideaal is eigenlijk dat je niets doet. Dat lijkt ons ideaalbeeld. Passiviteit, op de bank hangen, vakantie houden, alsof dat ideale staat van zijn is.” En ze reageert zelf direct: “Steeds weer kwam ik erachter dat ik dat helemaal niet leuk vond.”

Stel je voor als je de hoofdprijs in een loterij wint, zou je dan stil willen gaan zitten? Elisabeth: “Ik zou het een dag proberen…en dan weer snel opstaan. Dat is zo verwarrend, er is zoveel input van buitenaf, die heel verwarrend is voor het ontwikkelen van wie je zelf bent.”

Oppervlakkig

De maatschappij is meer oppervlakkig en eenzijdig geworden. Je kunt niet meer vanuit meerdere visies naar een onderwerp kijken. Elisabeth geeft vanuit haar ervaring uit de televisiewereld aan dat dat de ervaringsles is vanuit televisie en politiek. Maar die ervaringsles wordt niet altijd begrepen. Mensen zeggen of maken wat ze denken dat anderen leuk vinden en daarbij onderschatten ze die andere persoon altijd, daar is televisie het grote voorbeeld van. Dat is waar het mis gaat, zo ook in de politiek. Naar de mond praten van fictieve personen.

Dit vertaalt zich ook naar ondernemerschap, zo ervaart Elisabeth: “Mensen die gaan ondernemen gaan vaak doen wat ze van anderen zien: ‘monkey see, monkey do’. Daarom is zoveel van de marketing zo’n eenheidsworst geworden. Dat is bedroevend. De belofte van gouden bergen maakt dat we daarheen gaan rennen en vergeten onszelf mee te nemen hierin. Juist op dat moment is het belangrijk heel even stil te staan, jezelf te ontdekken en van daaruit je pad lopen.”

Ik vertaal dit als volgt: “Vaak zijn we bang om fouten te maken. Mensen mogen meer beseffen dat bepaalde situaties, die heel vervelend zijn of waar zelfs echt fouten zijn gemaakt, ook dingen opleveren.”

Groei

Elisabeth geeft hierop aan zelf een schokkende overgang gemaakt te hebben van freelancer/zzp-er naar ondernemer: “De eerste houdt in dat je het idee van een ander uitvoert. Dan weet je wat je moet doen en of je het goed doet. De ondernemer zijn daarentegen is geen exacte wetenschap. Je moet het maar uitproberen. Niemand weet het, maar daar komt ook de onzekerheid uit, waardoor mensen zo gemakkelijk de leidraad bij een ander zoeken.”

Ze stelt mij een confronterende wedervraag: “Stel je voor, je volgt die anderen niet en je bent wel essentieel helemaal jezelf in je leven en werk en het werkt niet, wat dan? Wat is dan de stap erna?” Ik vraag me daarop open af: “Zou het kunnen bestaan dat je geen succes kunt hebben wanneer je volledig vanuit jezelf leeft en werkt? Ik denk het niet.” Elisabeth vult terecht aan: “Dat houdt wel heel veel mensen tegen om die stappen naar die essentie te zetten.“

Ik stel de wedervraag: “En als iets niet werkt, of ik de gewenste omzet er niet uit heb gehaald, betekent dat dan dat ik het niet goed heb gedaan?”

Zo komen we op het voorbeeld van mijn ZomerLab, waarbij niet elke workshop is doorgegaan. Elisabeth vraagt me: “Heb je niet gedacht, misschien loop ik voor de muziek uit, of op een ander pad dan anderen?” Ik reageer: “de vraag is dan altijd wat je doel is. Is dat het geld, of is het een beweging inzetten om de wereld te kunnen veranderen?”

Wijsheid

Wat is wijsheid? Soms kun je beter je mond houden of politiek correct reageren, of kun je toch beter helemaal jezelf blijven? Elisabeth is terecht advocaat van de duivel: “Als je je hypotheek moet betalen…“ Ze vult aan: “Je zoekt een houvast, die zoek je bij jezelf in plaats van om je heen. Iedereen heeft veiligheid nodig toch? Kijk maar naar de piramide van Maslow. Je hebt nodig, een dak, een boterham en wifi natuurlijk;-)”.

Mensen moeten soms door een (oer)angst heen voor ze de drang om anderen te volgen los kunnen laten en voor hun eigen visie kunnen kiezen. Essentieel Ondernemen is dan ook een proces, het hoeft geen revolutie te zijn. Het mag ook een evolutie zijn.

Afhankelijkheid en zelfstandigheid

Is het niet zo dat wanneer ik voel dat ik alles bij mezelf kan ‘checken’, dat mijn houvast is? Ik zie zoveel mensen die die houvast niet hebben en die dus de houvast bij een ander zoeken, relationeel, zakelijk… Ik weet ook dat op het moment dat ik vertrouwen heb in mezelf, en dat is mijn persoonlijke leerproces, ik die houvast heb en de afhankelijkheid van anderen los kan laten.

Verder in het gesprek komen we op het woord voor de ondernemer: “De term is zelfstandig ondernemen, daar gaat het om. Het zelfstandige daar zit het in. Elisabeth zegt: “Veel mensen ondernemen op de manier zoals iemand anders doet, dat is niet zelfstandig. De meeste mensen zijn niet gewend om zelfstandig te functioneren. Zelfstandig houdt echter in: ik sta voor mij zelf, ik bepaal de weg van mijn bedrijf. Ik ben mijn bedrijf.” Het gevolg voor mij hiervan is dat hoe meer ik mezelf laat zien, hoe meer ik essentieel kan ondernemen.

Tot slot

Na een boeiend en uitdagend gesprek, waarin we overigens ook erg veel gelachen hebben, moeten we het gaan afronden. De koffie was allang op. Elisabeth geeft aan: “Ik vond het heel interessant hierover te praten. Wat wij ondernemers te weinig doen is filosoferen over hoe het werkt terwijl we er allemaal mee dealen. En dat vind ik bij jouw workshops zo leuk, want daar zit juist wel die kans.” Daar kan ik alleen maar op aanvullen dat ik het heel belangrijk om hierover kennis en ervaringen uit te wisselen, daar groeit iedereen van!

Het meest gave is dat we allebei veel van dit gesprek geleerd hebben, we allebei gevoed zijn. Niet de illusie hebben dat je alles weet, juist de open lerende houding aannemen.

Dank je wel Elisabeth!

www.videovakvrouw.nl