Gelegenheid geven te ontstaan

Het is bijzonder om te merken wat gesprekken met anderen je opleveren.

De aanleiding van deze blog kwam door een gesprek met een collega-ondernemer waar ik mee samen werk. We hadden het intensief over de ontwikkelingen in ieders bedrijf. Wat houdt ons het meeste bezig, met daarbij allerlei ideeën om nieuwe activiteiten en producten te ontwikkelen.

Uit het niets kwam de gedachte bij me op: “je moet gelegenheid geven het te laten ontstaan”. Nou ja, die gedachte kwam natuurlijk niet uit het niets. Hij kwam op omdat de rust, de openheid èn de aandacht op dat moment helemaal gevestigd was op die ontwikkeling en vernieuwing.

Het zo opschrijvend klinkt die uitspraak zo logisch en vanzelfsprekend, ook voor mij, maar op het moment dat ik hem ook uitsprak voelde het werkelijk als een boodschap, zowel voor mijn gesprekspartner als voor mij.

Barstensvol ideeën
Waar gaat dit nu over, deze uitspraak? Veel ondernemers barsten (tussen het dagelijkse werk door) van de ideeën, over nieuwe mogelijkheden, producten, werkwijzen…. Van alles. Maar vaak blijven ze daarin hangen. Dat kan allerlei redenen hebben, je hebt het overzicht niet, je hebt geen tijd of je hebt teveel ideeën. Het gebeurt vaak dat ze dan vergeten als het ware om de volgende stap te zetten, door te pakken. Of men gaat denken in beperkingen denken en waarom het allemaal niet mogelijk is of niet kan slagen.

Wat je aandacht geeft, groeit
2013-06 FP zomer 1 bloemknop
Maar wat zou er gebeuren als je voor je goede idee eens echt de tijd neemt om over na te denken, je geeft er werkelijk aandacht aan? Ga even rustig zitten en neem de tijd. Je maakt een plan en voor sommige mensen het allerbelangrijkste: je gaat niet direct in beperkingen denken… Dus geef jezelf de gelegenheid om je plan mogelijk te maken, denk breed, denk in kansen.

Sterker nog, hoe vaak gebeurt het niet dat als je in gedachten werkelijk ruimte geeft aan het nieuwe, dat op de een of andere manier alle omstandigheden ernaar zijn of worden zodat het plan zich kan ontvouwen, ontwikkelen en werkelijkheid worden. Wat je aandacht geeft groeit, dus zorg dat het positieve aandacht is als je er werkelijk in wilt geloven!

Wat houdt het tegen?
Jijzelf bent vaak de belemmerende factor, maar waarom zou je nu niet eens er werkelijk in geloven, er fysiek of in gedachten ruimte voor maken. Als jouw idee, je plan, je gedachte goed genoeg is, dan zal jij en je omgeving er op wat voor manier dan ook genoeg aan doen om het plan in praktijk te brengen.

Dit alles geldt natuurlijk ook voor mij, als ondernemer, schrijver, trainer en coach. Ik heb momenten dat ik werkelijk barst van de ideeën. Eerlijk gezegd zijn er maar weinig momenten dat dat niet zo is. Een valkuil waar ik me erg bewust van ben. Tegelijk is er natuurlijk altijd ‘regulier’ werk te doen. Dan is het belangrijk aan beide delen voldoende ruimte te geven aan beide de aandacht geven die het nodig heeft.

Op het moment dat je dat heel bewust doet, dan merk je dat deze dingen meer vanzelf gaan. Geef je ideeën gelegenheid om te ontstaan!

fb logo roze