Goed nieuws!

De afgelopen jaren hebben we steeds slecht nieuws te horen gekregen over de economie, bedrijven die slecht draaien of zelfs bedrijven die failliet gaan. Mensen zijn vaak niet meer zeker van hun baan en ondernemers halen niet allemaal even gemakkelijk hun opdrachten binnen.

Goed nieuws

Zelf moet ik zeggen dat het voor mij gelukkig meevalt. Het bedrijf KABAAL, dat ik hiernaast heb, heeft de hele tijd doorgedraaid. Gestaag bleven de opdrachten binnen komen en we hebben nu behoorlijke groei. Ook Essentieel Ondernemen heeft een goede start gemaakt. Een hele fijne uitgangspositie. Dit ook ondanks het feit dat ik in 2013 door omstandigheden eigenlijk maar op halve kracht heb kunnen werken. Mijn eigen crisis zeg maar…

Inmiddels komen de eerste berichten van herstel in het nieuws. Hopelijk werkt het nieuws nu net zo goed als het de afgelopen jaren heeft gedaan en gaan we met elkaar nu echt voor herstel en groei.

Klaar voor de start

Bald eagle klaar voor vluchtWat doe je in deze fase? Het is alsof je als een hardloper in de startblokken staat, of je je nu met een sprinter op de 100 m wilt vergelijken, of een duurloper op de 10 km. Op dat moment, of eigenlijk net ervoor, zorg je dat je je voorbereidt op de race. Je zorgt dat je kleding en je schoenen goed zijn, je hebt de best geschikte voeding gegeten en je bereidt je mentaal voor. Je ‘mindset’ staat op snelheid en winnen. Of een roofvogel die soms maar een kans heeft om zijn favoriete maaltje te vangen en in een goede balans van snelheid, focus en behendigheid moet komen.

Dat geldt ook voor ondernemers. Juist nu de markt gaat aantrekken is het belangrijk om je hierop voor te bereiden. Juist nu kun je je succes maken. Natuurlijk kun je denken dat de opdrachten weer gewoon zullen binnenlopen, dat het weer veel meer vanzelf zal gaan. Maar het zal ook meer van je vragen, van je talenten en onderscheidend vermogen, gecombineerd met oplossingsvermogen, creativiteit en daadkracht.

Coach nu

Om dit optimaal bij jezelf te (blijven) ontwikkelen en te kunnen inzetten is het juist nu ideaal om een coach te hebben, net zoals sporters die hebben. Die coach kan jou begeleiden bij deze fase, dit proces. Zo kom je in je eigen flow, je hebt inspiratie, energie en doorzettingsvermogen.

Hoe zou het zijn als je jezelf in het volgende beeld ziet. Iemand die blij is, straalt van de energie, eigenlijk zelfs groter lijkt dat hij of zijn werkelijk is. Kijk maar hoe het is als dingen lukken, als je werkelijk de prestatie neerzet die je van jezelf verlangt, en dat vanuit een gevoel van … flow. Je weet wel flow, als je de ideale balans hebt gevonden tussen de uitdaging die je aangaat en je vaardigheden, je vermogen tot handelen. Dat gevoel dat alles lukt.

Flowen

Ik kwam laatst een mooie uitdrukking tegen: flow = groeien + bloeien = gloeien. Het maakte dat ik niet anders kon dan glimlachen. Door de herkenning.

Een volgende stap is dat je juist vanuit die flow je weer verder ontwikkelt. Ik noem dat ‘flowen’. Flow is een sterke bron van je motivatie. Flow alleen is onvoldoende om ontwikkeling te ondersteunen. Elke ontwikkeling gaat met pieken en dalen, stress en frustratie zijn onvermijdelijk. Om het principe van ontwikkeling te kunnen toepassen moet je een structurele bron van motivatie moeten aanboren; persoonlijke betekenis. Dit betekent een richting kiezen in je ontwikkeling die aansluit bij hoe je van nature in elkaar zit en bij wat je persoonlijk belangrijk vind. Dit is echt niet altijd makkelijk, zeker niet omdat je als ondernemer of manager ook vaak in de waan van de dag leeft en werkt. Ook dit is weer een punt waar een coach om de waardevolle hoek komt kijken. Laat je maar begeleiden naar het ‘flowen’!