Ik vind mijn werk niet leuk!

Dat is een duidelijke uitspraak en het is er een die ik eigenlijk maar weinig hoor.

Ken je dat beeld, dat je aan het werk bent, of eigenlijk jezelf aan het werk ziet zitten, maar dat je er niet echt bent, gewoon omdat het niet je passie heeft. Daar kun je wat aan doen, dat is een verantwoordelijkheid die je voor jezelf draagt.

Zoon

Daarom een blog met deze titel! Het kwam in me op toen ik het met mijn zoontje over school had, over het werk wat hij daar te doen had. Hij zei: “ik vind het niet leuk op school”. Daarmee bedoelde hij natuurlijk simpelweg dat hij het huiswerk even niet leuk vond. Maar daardoor deed het me wel denken aan werksituaties. Hoe is dat voor ons, degenen die werken en ondernemen, die uitvoeren of managen?

Natuurlijk vinden we allemaal wel eens een deel van ons werk niet leuk. Prima toch? Maar wat gebeurt er als je je werk echt niet leuk vindt.

Niet leuk

In mijn coachpraktijk spreek ik heel verschillende mensen, ook over hun werk. Ik realiseer me nu dat het me opvalt dat mensen eigenlijk nauwelijks zeggen: “Ik vind mijn werk niet leuk!”. Dat ik het zo weinig hoor, kan heel goed nieuws zijn, want hopelijk vinden mensen hun werk dan ook leuk. Maar uiteindeljk merk ik dat het toch wel regelmatig gedacht over dat mensen hun werk echt niet leuk vinden.

Waarom wordt het dan zo weinig gewoon duidelijk gezegd? Hebben we er moeite mee om het te zeggen, om het toe te geven? Of durven we ons het eigenlijk niet eens voor onszelf te realiseren. Immers, dat is nogal wat.

Onderwijs

Als knipoog een artikeltje uit PharmacyWeek (bron: facebook)

Als knipoog een artikeltje uit PharmacyWeek dat ik op Facbook ben tegen gekomen

Binnen het onderwijs is het regelmatig realiteit, dat mensen hun werk niet (meer) leuk vinden. Hierbij gaat het in het overgrote deel van de situaties niet om het werken met de kinderen, nee totaal niet. Het komt door de grote regeldruk die is ontstaan, hoge prestatieverwachtingen van leerkrachten en kinderen en het verlies van het kind zijn. Daar zie je het veel gebeuren dat de mensen die voor de klas staan er iets bij gaan doen, aan opleiding of soms zelf met als bedoeling omscholing.

Het onderwijs is maar een voorbeeld. In alle branches kom je het tegen. Ik kom veel mensen tegen die hun passie in hun werk verliezen of zelfs nog nooit gevonden hebben. Het is mijn overtuiging dat het heel mooi èn mogelijk is als mensen hun passie (her)ontdekken en daar naartoe gaan werken, wat wil je nog meer?

Zelf

Ik heb ook mijn momenten en zeker ook regelmatig gehad, dat ik mijn werk niet leuk vond en al helemaal niet vanuit mijn passie werkte. Maar door het besluit mijn gevoel te gaan volgen (ook tegen elk goedbedoeld advies of aanbeveling in) heb ik mijn pad naar mijn passie gevolgd en van daaruit de filosofie van Essentieel Ondernemen ontwikkeld.

Wat wil je van mij horen? Dit werkt volgens mij

Vind jij je werk leuk? Waarom of waarom niet? Ik kijk uit naar je reactie!