Deze blog is eerder verschenen op de site van Invizien en Uitstralen, maar heb ik nu hier geplaatst, omdat ik hem relevant vind voor Essentieel Ondernemen.

Regelmatig hoor en voel ik tijdens gesprekken, dat mensen lang niet altijd zeggen wat ze als reactie willen geven, of ik merk dat ik mezelf inhoud, tegenhoud. Dit gebeurt vaak tussen de regels door, niet heel duidelijk merkbaar, maar subtiel.

Hoe vaak maak jij het mee dat je tijdens een gesprek iets niet zegt, niet vertelt wat jij eigenlijk wilt vertellen? Ik denk dat dit vaak, heel vaak gebeurt. Mensen spreken niet uit wat ze willen zeggen. Hoe komt dit, waarom houden mensen zich in?

Niets zeggen
Veel mensen hebben niet geleerd, of zelfs in de loop der tijd afgeleerd, om te zeggen wat ze te zeggen hebben, om hun eigen boodschap over te brengen aan anderen. Dit zien we dan zowel zakelijk, als privé gebeuren. Ook ik heb daar wel eens ‘last’ van, of in ieder geval zeg ik niet altijd wat ik zou willen zeggen. Een van de oorzaken is natuurlijk een stuk fatsoen, je zegt nu eenmaal niet alles, het is niet altijd het beste om op elk moment eerlijk te zijn. Iets anders kan zijn dat je het niet durft te zeggen, misschien ben je bang voor de reactie van de ander, bang dat iemand je niet meer mag of iemand het simpelweg niet met je eens is.

Ok, dat zijn allemaal dingen, waar ik mee kan leven. Maar wat nou als ik als mens, als ondernemer, toch mijn visie wil uitdragen, de boodschap die ik te vertellen heb, mijn kennis en wijsheid aan anderen wil vertellen, wil overdragen? Dat is toch zonde als ik dat dan niet doe, omdat ik dat ‘niet durf’? Het draagt immers wel bij aan het ondernemerschap om mijn visie uit te dragen en ja ik zeg het gewoon, aan deze wereld.

Het risico nemen
Dit inzicht is me in de loop der tijd steeds duidelijker geworden. Ook ik heb een boodschap te vertellen en ik weet steeds beter welke boodschap dat is. Daar ben ik dan inmiddels ook mee begonnen. Ik ben het risico gaan nemen om mijn boodschap te gaan vertellen. Dat risico is dat je in je enthousiasme en overtuiging van je laat horen en dat de luisteraar er om wat voor reden dan ook niet op zit te wachten. Spannend hoor!

Wat me hierbij inmiddels dan ook heel duidelijk wordt, is dat echt niet iedereen even enthousiast reageert. Dit kan verschillende reacties tot gevolg hebben. Allereerst kun je direct ’terug in je hok duiken’ en je verder maar stil houden. Dit levert in de buitenwereld verreweg de minste weerstand op. De vraag is echter, word jij daar blij van? Daar kan ik voor mezelf een heel duidelijk nee op antwoorden.

Je kunt ook wat anders doen, je heel voorzichtig laten horen, op een andere manier van je laten horen, maar nog steeds vanuit je eigen overtuiging jouw verhaal vertellen.

Uiteraard heeft dit een boeiend proces nodig gehad, maar inmiddels ben ik er wel achter welke boodschap ik wil uitdragen naar de wereld van ondernemers en ook hoe ik dat op dit moment wil doen. Spannend? Ja natuurlijk! Maar inmiddels voor mij sterk genoeg om ook de negatieve, afkeurende of afwijzende reacties naast me neer te kunnen leggen en mijn verhaal te blijven vertellen.

Het leuke is dat er ook veel mensen zijn, die wel enthousiast zijn en zo ook reageren. Jouw verhaal spreekt hen aan, ze herkennen zich in jouw verhaal of horen zelfs indirect hun eigen verhaal. Op die momenten, met dat gedeelde enthousiasme, herkenning van de ondernemerspassie, weet je wat je kunt betekenen en wordt jouw boodschap gehoord.

Wat doe jij nou eigenlijk?
De vraag is dan ook aan jou als lezer. Wat wil jij laten horen? Loop je met ideeën rond waar niemand iets van weet, mis jij regelmatig het moment waarop jij je mening had willen geven? Durf jij jouw passie te laten horen, je eigenheid te laten horen, je op je eigen manier te laten horen? Hoe laat je je horen, wat is jouw taal? Je kunt je namelijk op meer manieren uitdrukken dan alleen praten. Wil je hier meer over leren en hoe ermee om te gaan? Iedereen heeft een boodschap en een eigen verantwoordelijkheid om deze te laten horen.