Als je ogen schitteren dan zijn we bij je passie aangekomen. Een uitspraak uit een filmpje van Benjamin Zander dat Frank Bruining op zijn site heeft geplaatst.

Deze stelling is heel herkenbaar. Allereerst bij mezelf. Bij het ontwikkelen van Essentieel Ondernemen merkte ik dat bijvoorbeeld regelmatig. Op het moment dat ik het met andere mensen over dit bedrijf (toen nog in oprichting) had, en nog steeds als ik het erover heb, dan schitteren mijn ogen. Er is een fonkeling, die duidelijk maakt hoe blij ik hierin ben. Hoe vaak ik dat niet hoor… en zelf ook in de gaten heb.

Bij mijn coachees en deelnemers van trainingen is het minstens zo herkenbaar. Ik gebruik deze waarneming vaak om te zien waar de persoon tegenover me als het ware is. Bedenkt hij (of zij) wat hij doet en doet hij zijn best heel enthousiast hierover te vertellen? Of zit hij bij zijn passie, stromen de woorden als vanzelf uit zijn mond… en ja stralen zijn ogen. Het is die kleinere flikkering, de lichtjes in de ogen, de pupillen zijn iets groter, er straalt een vrolijkheid, enthousiasme, passie uit!

Als die glinstering er niet is, dan weet ik dat iemand er niet helemaal is. Soms is hij er zelfs helemaal niet. Hij heeft zichzelf aangeleerd om op een overtuigende manier een verhaal te vertellen over zichzelf, bedrijf of werk, wat passievol kan overkomen, maar dit is eenvoudig door te prikken wanneer je ziet dat de schittering in de ogen mist. Dus, op zoek naar de passie!

Natuurlijk kun je niet altijd volledig bij je passie zitten. Dat is de realiteit, het is zo. Er zijn elementen van je werk of in je bedrijf, die je niet leuk vind, maar wel moeten gebeuren. Helemaal niet erg, als er maar voldoende momenten zijn om je helemaal blij te voelen.

IMG_2741Test het uit bij jezelf. Om werkelijk te kunnen groeien, te stralen en op de leukste manier te werken is het noodzakelijk om bij je passie te zijn. Dat is in ieder geval mijn mening. Dan gaat je werk moeiteloos, geniet je van wat je doet en daar krijg je energie van.

Vergelijk je eigen schittering in je ogen met bloemen. Een pracht van een verhaal, de ontluiking van de mooiste schoonheid. Irissen zijn een mooi voorbeeld. De plant is eenvoudig, rechttoe rechtaan van blad en heeft slanke knoppen, die nog niet verraden van wat erin zit. Als die knoppen eenmaal open gaan, laat ze de complexiteit van de schoonheid zien, die tegelijk zo eenvoudig is om naar te kijken. Een bloem maakt vanuit haar schoonheid, noem het passie, zichzelf aantrekkelijk voor insecten, de bijen, hommels, vliegen.

Maak jezelf vanuit je passie minstens zo aantrekkelijk. De ontluiking van de schoonheid van een bloem is vergelijkbaar met de ontluiking van de passie van iemand die zoekt naar wat hij werkelijk kan en wil doen. Jij bent die bloem, die kan stralen, en de bijen dat zijn je klanten. Zorg dat jouw passie, jouw talenten net zo zichtbaar worden.

Hoe herken jij de passie bij jezelf, en bij anderen? Zijn het de ogen, is het de stem, wat is het?