Solliciteren, is dat ook essentieel ondernemen?

Afgelopen week heb ik een workshop gegeven: Solliciteren vanuit je essentie. Verrassend?

Café

Deze workshop gaf ik bij een ‘werkcafé’ aan een voor mij niet alledaagse groep: mensen die op zoek zijn naar werk, vaak vanuit een situatie zonder werk. Waarom bijzonder? Dat lees je zo. De bijeenkomsten worden georganiseerd door de organisatie Sterck in Werck. Een samenwerking van drie ondernemers, die is ontstaan om deze mensen vanuit ieders expertise en netwerk beter te begeleiden en hun kansen op het vinden van werk te vergroten.

Ik vond het verrassend om hiervoor gevraagd te worden. Ik richt me met Essentieel Ondernemen immers op ondernemers en managers. Normaal gesproken allemaal aan het werk, onderzoekend, groeiend en ondernemend. Aan de andere kant, gevraagd worden… dat betekent dat mijn filosofie anderen aanspreekt. Dat maakt me blij en geeft aan hoe belangrijk mijn boodschap is!

solliciteren vanuit eigenheidSpannend

Eerlijk gezegd vond ik het ook wel even spannend hoor. Het is toch een heel andere groep mensen, in een heel andere situatie, dan waar ik nu meestal mee werk. Wat kan ik vertellen aan deze mensen, wat kan de filosofie van essentieel ondernemen hen brengen? Maar hé, deze mensen zitten ook vaak in een spannende situatie, sollicitaties. Daarin kon ik ze de hand geven.

Veel mensen weten het ook van me, ik verken graag mijn grenzen en word graag uitgedaagd, dus natuurlijk heb ik ja gezegd!

Eigen

“Op vrijdag 28 november geeft Annechien Broekmeijer een krachtige workshop in het Werckcafé. Annechien runt haar bedrijf ‘Essentieel Ondernemen’ met passie en zij leert mensen om te werken en te solliciteren vanuit een intrinsieke motivatie. Vanuit een gevoel van eigenheid. Het is geen maniertje, het is geen kunstje. Het is een manier van zijn, waarbij je je vanuit je essentie ontwikkelt en de beweging van het leven soepel volgt. Ieders essentie is sprekend, passievol en eigen. Solliciteer vanuit die essentie en er ontwaakt een nieuwe wereld vol mogelijkheden!”

Authenticiteit staat centraal, de mens staat centraal. Het is inmiddels een woord met inflatie geworden, het wordt zoveel gebruikt … en toch, toch blijft het belangrijk. Eigenheid spreekt me dan wel meer aan als woord.

Maatpak

Met de sollicitaties die ik in het verleden ook heb gedaan, heb ik me voor mijn verhaal ook laten voeden. Wat gebeurde er, wanneer werkte het en wanneer niet? Dan krijg ik het beeld dat je vaak heel hard aan het proberen bent jezelf te wringen in het maatpak van de functie of een bedrijf en je gaat dan als het ware weg bij jezelf. Dat is wat nog veel gebeurt, misschien wel steeds meer op dit moment, om de functie maar te krijgen. We proberen het maatpak van een ander aan te trekken. Begrijpelijk in de huidige arbeidsmarkt, maar dat klopt toch niet?

Stel je eens voor dat je als het ware een pak laat aanmeten naar jouw mogelijkheden, talenten en wensen? Zodat de functie jou werkelijk gaat passen en jij je kracht helemaal kunt inzetten? Zoals ik ook bij de aankondiging heb aangegeven, wat nou als je vanuit jezelf, werkelijk jezelf, gaat solliciteren?

Hoe blijf je zoveel mogelijk bij jezelf (authentiek) in een positie waarbij je heel graag wilt dat je wordt aangenomen. Dus dat je aardig gevonden wordt, dat je goed gevonden wordt… Stel je eens voor dat je je uitstekend weet aan te passen, je je fantastisch in het bedrijf en de functie weet te plaatsen? Je daarmee ook je bezwaren maar even laat lopen, wegstopt… Heb je dan de positie die werkelijk bij je past?

Presenteren

Jezelf presenteren. Hoe doe je dat dan met jouw eigen maatpak?

Een tip! Kijk eens bij een interessante vacature welke aspecten je heel erg aanspreken, je hart iets sneller laten kloppen, je blij maken? Focus daarop en ga dat uitvergroten, vorm de voor jou ideale vacature omheen, in je brief, in je gesprekken. Je verandert de vacature er niet mee, maar je creëert een ruimte waar je vol enthousiasme over kunt spreken.

Je weet wat er gebeurt als je praat over de dingen die goed bij je passen. Je bent blij, je ogen glimmen, je straalt je enthousiasme, je passie uit. Dat vinden werkgevers aantrekkelijk!

Geslaagd

“Gisterenmiddag wederom een geslaagd Werckcafe in de lounge van restaurant Visj. Annechien Broekmeijer liet op interactieve wijze zien hoe je passie, authenticiteit en ondernemerschap voor je kan laten werken richting je nieuwe baan.” En als je dan de volgende reactie krijgt: “Je presentatie vond ik open en eerlijk. Het voelde ECHT“, ja dan is mijn verhaal geslaagd :-).

Op die eigenheid werd ik zelf ook nog uitgedaagd. “Is het authentiek om hier te staan in die jurk, met die laarzen? Zou je thuis ook zo lopen?”. Een boeiende vraag, want thuis doe ik mijn hakken snel uit en trek ik makkelijke kleding uit. Ben ik dan niet eigen als ik voor een groep sta in deze kleding? Jawel! Het gaat erom dat je authentiek bent binnen de setting waarin je je begeeft.

Dit alles kun je ook toepassen als je als ondernemer acquisitie pleegt, bij een klant zit, of gaat netwerken.

Wil je meer weten over mijn filosofie, mijn visie op solliciteren volgens essentieel ondernemen? Of laat je jouw mening hierover weten? Ik ben benieuwd! Mail of bel me!