Soms gaat het niet goed en dat doet pijn

Soms loopt je bedrijf niet zoals je wilt.Car in sand

Dat zie ik de laatste jaren veel om me heen, de omzet daalt…. Keldert soms.. stress. Noodgedwongen moeten mensen hun bedrijf staken. Erger nog, veel ondernemers maken een faillissement mee. Dat is iets van alle tijden, maar leuk is het niet.

In prettige gevallen kan een enkeling een doorstart maken met het bedrijf, in een afgeslankte vorm, in een aangepaste vorm of met een nieuwe financiële impuls. Er kunnen ook andere situaties zijn, zoals een bedrijfsongeval, een brand, inbraak…. Vaak gedefinieerd als ‘pech hebben’.

De ondernemers ervaren steeds weer een situatie van grote onzekerheid. De onzekerheid gaat over het voortbestaan van het bedrijf, het is een periode waarin je er op allerlei manieren van alles aan doet om de zaak te redden. Waarom? Omdat je trots bent, omdat je succesvol wilt zijn, omdat je een inkomen wilt hebben en houden, omdat je gelooft in je product of dienst en vol passie ooit begonnen bent! Misschien ook omdat je personeel hebt en als goed werkgever hun banen wilt behouden.

Soms lukt het! En toch…. Soms lukt het niet.

Ikzelf heb dit van dichtbij enkele keren meegemaakt, bij goede vrienden die te maken kregen met de gevolgen van 9/11 en een asbestverbouwing bij de buren, waardoor de omzet kelderde. Ook bij familie door de kredietcrisis, die doorsloeg naar de economische crisis. Of een bedrijf wat stil kwam te liggen door burn-out van de eigenaar. Ook in mijn praktijk heb ik begeleidingstrajecten gedaan met mensen die hiermee te maken hebben (gehad). Faillissement, doorstart, burn-out… grote betekenis, grote invloed.

Mensen die een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt, weten ook dat dit erg veel met je doet. Je maakt een periode door van vechten, van zorgen, van onzekerheid, van gevoel van falen en continu van verantwoordelijkheid. Dit doet veel met mensen.

Een zware situatie in de privésfeer kan ook grote invloed hebben. Het overlijden van een familielid, ziekte of een partner waar het niet goed mee gaan beïnvloeden je als mens, dus ook in je werk of ondernemerschap. Je focust verandert, je maakt je zorgen en misschien heb je ook nog eens heel veel te regelen.

Het heeft een grotere invloed op iemand, dan alleen de zakelijke effecten. Het heeft een grote invloed op jezelf als mens en je persoonlijke beleving. De gevoelens die ik hier heb omschreven hebben veel met het mens-zijn te maken. Het doet pijn.

Doordat ik het een aantal keren van dichtbij heb meegemaakt, met verschillende oorzaken, en ook de gevolgen ervan heb gezien en ervaren, besef ik maar al te goed dat dit verder gaat dan een zakelijke tegenvaller. Het heeft grote gevolgen voor het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, vertrouwen in samenwerking, maar ook voor relaties, gezinnen. Vaak financiële zorgen als gevolg, waar mensen nog jaren mee zitten. Dus zakelijk heeft privé een grote invloed. Het raakt je persoonlijkheid en dwingt je tot een proces. Alleen dan kun je er verder mee, kun je je ontwikkeling inzetten.

Word er niet vaak gezegd dat je het meeste leert van de moeilijke situaties, de dalen in ons leven? Het begint met een rouwproces, rouwen om het verlies, rouwen om een gevoel van falen. Voor de een is het een kwestie van even balen, voor de ander een proces van maanden of misschien wel jaren om dit te verwerken. Dit heeft te maken met je persoonlijkheid, je karakter. Je kunt het ook wegstoppen dat rotgevoel. Allee het niet verwerken kan dwars gaan zitten en je enorm tegenhouden in het zetten van nieuwe stappen, opnieuw geloven in succes, of je realiseren dat dit een moment is om bewust naar jezelf en je persoonlijke ontwikkeling te kijken.

Ik nodig je daarom uit om deze rotsituatie door te maken en vervolgens aan te grijpen om een stap te zetten in je persoonlijke ontwikkeling.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van begeleiding en coaching? Neem contact met me op.