Stoppen en opnieuw beginnen, dat doe je even. Toch?

Je moet stoppen, alles veranderen, omdat je het wilt, of omdat het niet anders kan. Maar een ding weet je zeker: je hebt een ambitie en zoekt de manier hoe je die in je leven en werk kunt leven, realiseren. En ik help je daarbij!

Stop… wait a minute!
blog restart cathedral rock trail usaEr zijn momenten in het ondernemerschap dat je weet dat je moet stoppen. Noodgedwongen door een faillissement, op tijd omdat het bedrijf je niet brengt wat je voor ogen hebt, financieel of inhoudelijk.

Ikzelf heb door mijn persoonlijke situatie en ontwikkeling in 2013 mijn deel van werkzaamheden binnen mijn andere bedrijf KABAAL omgegooid. Reden was dat ik me realiseerde dat ik me ‘alleen nog maar’ met strategie wilde bezig houden. Daar zit mijn interesse en mijn kracht, en dat maakt me veel blijer dan uitvoerend werk. En om het compleet te maken, ben ik toen ook nog maar een nieuw bedrijf gestart: Essentieel Ondernemen. Passend bij mij en wie ik ontdekt heb te zijn.

In mijn directe omgeving heb ik verschillende situaties van dichtbij meegemaakt, waarbij de ondernemer stopte en op zoek moest naar ‘wat dan wel’. Dit gaat om ondernemers die een faillissement mee hebben gemaakt, of een bijna faillissement. Of een ondernemer die zich realiseerde dat hij op deze manier in een burnout terecht zou komen. Of iemand die het gewoon niet meer leuk vond zoals ze werkte…

In de economie, waarin we op dit moment zitten, zijn er veel mensen die hun bedrijf moeten stoppen. Op dit moment zie ik het veel gebeuren in de retail. Gepassioneerde winkeliers, die meer doen dan alleen producten verkopen, een missie hebben, maar deze niet op deze manier (meer) kunnen realiseren.

Control-alt-delete
Met een Windows computer is het bekend als iets niet goed gaat, het loopt vast, dus restart: control – alt- delete… opnieuw opstarten. Niet altijd even makkelijk, ook bij de restart van Windows weet je vaak niet wat er daarna gaat gebeuren. Soms moet je je ogen dicht doen, en hopen op het beste (daarom werk ik inmiddels op een MacBook).

Maar is dat de manier, ‘op hoop van zegen’? Of is zo’n situatie juist het moment om jezelf af te vragen wat je werkelijk wilt en daar jezelf en je ambities te onderzoeken. Wanneer je immers helder hebt wat je werkelijk wilt, weet waar jouw passie ligt en hoe je die in de wereld kunt brengen… dan is de kans op (doorstart) succes vele malen groter!

Herkenning en erkenning
Ik herken de vragen waar ondernemers lopen, waar jij wellicht ook mee loopt. Ik herken ze van mezelf, maar ook uit mijn omgeving: collega-ondernemers en mensen die ik mag begeleiden. Het begint met de erkenning van je vraag en de herkenning van jezelf.

Ik vind het zo mooi en dankbaar om mensen te helpen helderheid te geven, welke richting ze ook op willen, welke afslag je vanaf het doodlopende pad neemt. Zie jij de richting van je pad niet meer nu je een stevige drempel op je pad hebt? Wil je een heel andere richting inslaan? Ik nodig je uit om de zoektocht, onder mijn begeleiding, te starten.

Op pad naar jouw passie.