Deze blog is eerder verschenen op de site van Invizien en Uitstralen, maar heb ik nu hier geplaatst, omdat ik hem relevant vind voor Essentieel Ondernemen.

Meegaan met het weer als metafoor voor meegaan met de omstandigheden

Daar zit ik dan, aangekomen op vakantie in Spanje. Onderweg zeiden we nog: “wat zou het lekker zijn als het bewolkt is als we de tent gaan opzetten”. Beter dan in de hitte van de genadeloos stralende zon… en zo is het gebeurd. Op het moment dat de tent stond, brak de zon door… het mooie Spaanse weer kon komen en mag blijven.

De dag erna was het alleen anders…. bewolkt en van tijd tot tijd regen, behoorlijke regen. Natuurlijk is dat niet leuk, want dan is kamperen toch anders, maar het is een keuze om er werkelijk van te balen of mee te gaan met de omstandigheden.

Terwijl ik na een uitstapje naar een Middeleeuws dorp in de tent zit, terwijl er weer een bui valt, realiseer ik me dat het eigenlijk best even knus is en zo makkelijk want op dat moment hoef ik nergens heen. Tegelijk dringt het tot me door dat het een mooi vergelijk met ondernemerschap is. Immers, het is ook daarbij een kwestie van overgave aan de omstandigheden.

Hoe herkenbaar is dit. Je hebt een plan voor wat je wilt doen op een dag, een week, een hele periode. Maar de omstandigheden veranderen onverwacht. Op dat moment heb je verschillende keuzes. Je kunt er enorm van balen, chagrijnig van worden of gelaten je schouders ophalen. Wat zou jij doen? Ga je vechten tegen de situatie en met een enorm doorzettingsvermogen toch doen wat jij van plan bent? Of stel je je plan uit tot de omstandigheden daar weer voor kloppen?

Lange tijd zou ik enorm gebaald hebben dat mijn plan niet liep zoals ik het vooraf bedacht had en vooral met mijn enorme doorzettingsvermogen gezorgd hebben dat ik gewoon doorging met mijn plannen. Met regelmaat is dat nog steeds een heel goede methode voor mij. Het is daarentegen wel zo dat ik me vaak genoeg inmiddels ook overgeef aan de situatie. Juist deze vakantie met een regenachtige dag realiseer ik me dat ik dat ook kan, steeds beter. Ik laat me meevoeren met de externe omstandigheden, waarbij ik me realiseer dat het zo moet zijn op dit moment en het even niet gebeurt zoals ik vooraf bedacht had.

Vaak is het zo dat tijdens of achteraf de periode dat de omstandigheden me tot overgave daaraan stimuleerden ik oprecht kan zeggen dat het beter was om niet mijn wil door te zetten, maar mee stroomde met de situatie. Het levert me dan een verrassend nieuwe situatie op of alleen een verandering van volgorde van mijn werkzaamheden of plannen. Als gedreven ondernemer geef ik natuurlijk niet zomaar op en zal vervolgens toch mijn oorspronkelijke plan uitvoeren. Opvallend genoeg gaat het dan heel vaak als vanzelf. Had ik mijn plan doorgezet dan weet ik vaak (bijna) zeker dat het me wel gelukt was…. Maar was het dan hetzelfde geweest… ik denk het niet. Ik weet bijna zeker dat het me dan veel meer tijd gekost had, of veel meer energie. Als ik me dat realiseer, en helemaal als ondernemer, die toch een zekere efficiency in alle bezigheden nastreeft, ben ik blij als ik die overgave heb kunnen voelen en volgen.

Heel realistisch betekent dit dat ik elke keer als zich zoiets voordoet, ik al dan niet bewust een keuze maak om in overgave te gaan en me naar de omstandigheden te schikken en ‘af te wachten’ wat er komt en wat ik ga doen of ondanks andere signalen mijn bedachte plan voor te zetten. Ik probeer steeds weer me te realiseren wat het een of ander voor mij opgeleverd heeft of op zal leveren.

Hoe doe jij dat als de omstandigheden onverwacht veranderen, ga jij hoe dan ook door met je oorspronkelijke idee, of pas je je aan aan de situatie. Ik hoor het graag, vertel me hoe en waarom jij dat doet!