Ik geniet van de rust, even geen werk, drukte en dagelijkse patronen. Achterover hangen met een goed boek en de omgeving leren kennen. Even geen afspraken, behalve dan die met mezelf. Het is vakantie, de zomer is begonnen en ik ben een paar weken weg…. Een moment om naar uit kijken, moet ik zeggen.

Slippers on beach De zomer komt eraan, binnen nu en een paar dagen of weken beginnen de schoolvakanties. Voor een heel groot deel van de werkende mensen betekent dit ook dat de vakantie er voor hen aan komt. Mensen gaan op vakantie, of genieten in ieder geval van een rustige periode. Een moment van reflectie.

Tijdens een gesprek met een aantal ondernemers kwam dit ter sprake, eigenlijk toevallig, maar we constateerden dat dit voor veel mensen zo is. Twee momenten van een soort ‘pas op de plaats’, die ruimte geven tot onderzoek. In een jaar zijn dit twee momenten van reflectie of bezinning, tijdens de zomervakantie en rond Kerst en Nieuwjaar.

Ik besef goed dat voor een aantal mensen de periodes anders zijn, mensen waarbij de zomer en feestdagen juist de drukste momenten zijn. Als jij dit hebt, denk maar aan welke momenten voor jou de momenten zijn die ik hier bedoel.

Voor mijzelf is het niet anders. Naar de zomervakantie toe wil ik altijd veel afronden, dus is het erg druk. Eenmaal op vakantie, is het moment daar om even afstand te nemen. Afstand van de drukte, het werk en de vaste dagelijkse patronen. Dat is het eerste moment, die zomer. Je zit met een boek, bij een zwembad, op het strand of je bent bezig met een sportieve activiteit. Dit moment is, doordat je even veel minder te doen hebt, een moment om te evalueren.

Tijdens het zomermoment is het onderzoek vaak gericht op het werk. Reflectie op jezelf, wat loopt en wat niet, doe je wat je werkelijk wilt doen, klopt het, volg je het pad naar je passie? Het is belangrijk zo’n moment van afstand en relativering te hebben of te creëren. Juist om het in een ander perspectief te zien. Herken je dat?

Met de afstand die je letterlijk en figuurlijk neemt met een vakantie kun je een helderder beeld op jouw ideale manier van werken krijgen. Het moment om na te denken en nieuwe patronen in te beelden. Maak maar eens op dit moment om voornemens voor jezelf te formuleren, om daar na de periode van rust mee aan de slag te gaan.

Het andere moment is meer een moment van bezinning. Dit gebeurt aan het einde van een jaar. De kerstdagen en het nieuwe jaar maken dat we het jaar de revue laten passeren. Dit is meer dan het werk, het is juist veel meer op het persoonlijk vlak gericht. We nemen onszelf volledig mee in ons werk, dus hoe we dit zien, zit daar direct ook bij.

Wat ik hier schrijf is wat ik zelf constateer, maar ook bij ontzettend veel andere mensen. Bij ondernemers die ik spreek, bij de coachcliënten, bij vrienden. Die momenten hebben we ook nodig. Ze helpen ons weer na te denken over de balans in het leven, over wat we doen en wat we willen.

Voor mij is het thema in het afgelopen jaar wat ik werkelijk wilde met mijn werk, het invullen van mijn ondernemerschap. Dat heeft mede geresulteerd in de oprichting van Essentieel Ondernemen met mijn manier van coachen en trainen. Waar ik de komende zomer naar wil kijken, mijn gevoel wil laten spreken, is de verdeling van mijn zeer gevarieerde werkzaamheden. Een soort heldere weergave van wat ik doe, op welke manier. Het speelt hierin nu ook mee dat ik voor een uitdaging sta in de balans van gezin en werk. Stof om over na te denken…

Waar ga jij over nadenken?