EssentieelOndernemen rollen-silhouetteBij rollen denk je misschien al snel aan acteurs die een rol spelen in een film of serie. Maar wist je dat jij ook verschillende rollen hebt?

Ik hoop dat je die niet speelt alsof je iemand anders bent, maar misschien doe je dat stiekem wel, of af en toe. Laten we er eens naar gaan kijken.

Net een film…
Als mens heb je verschillende rollen in het leven. Die rollen kunnen ook wisselen in de loop van de jaren. Het is een heel samenspel van rollen, sommigen zijn er altijd, anderen komen op en gaan weer van het toneel af. Net als in een film…

Ik begin maar eens met een eerste opsomming van rollen die je misschien hebt: man of vrouw, partner, kind, vader of moeder, vriend(in), vrijwilliger, mantelzorger, sporter, muzikant, bestuurder, maar ook ondernemer of werknemer.

In de loop van een dag of week heb je steeds een andere rol, hoewel die van man of vrouw natuurlijk er altijd is ;-). Het is steeds weer een ander stukje van jezelf dat op dat moment de hoofdrol heeft. Alleen al deze eerste opsomming is een aardig lijstje. Misschien dat jij er nog een paar voor jezelf bij kunt bedenken.

Wat een gedoe
Het is eigenlijk best veel hè? Misschien komt het zelfs wel heel belastend op je over.

Dit heeft aan de ene kant te maken met de betekenis, de verantwoordelijkheid en de relaties die elke rol met zich meebrengt. Aan de andere kant speelt waarschijnlijk mee, dat je je nog niet bewust bent van de veelheid ervan. Dat klinkt misschien wel heel logisch, maar het kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn.

Een reactie op deze rollen van een manager, die de verantwoordelijkheid voor een team heeft: “Ik dacht dat ik heel helder had wat mijn verantwoordelijkheden zijn en hoe ik hiermee om ga. Nu ben ik erachter gekomen dat ik mijn rollen wel eens verwissel, of ze eigenlijk met elkaar laat ruziën, niet echt prettig in mijn werk, of mijn privéleven. Ik ben heel blij dat ik nu bewust ben van wat er gebeurt, wat ik doe.”

Aan de slag
Daarom is het waardevol om aan de slag te gaan met de rollen die je allemaal kunt hebben. Je onderzoekt welke het zijn, wat ze voor je betekenen en hoe je in de vele rollen meer rust kunt ervaren. Hierdoor ben je je al snel meer bewust wanneer je welke rol hebt of kunt aannemen.

Tijdens mijn trainingen, maar ook bij individuele begeleiding van professionals, werk ik vaak met die rollen. Het kan namelijk veel antwoorden geven in hoe je je leven en je werkt inricht en wat de betekenis van elke rol is.

Het is net een team mensen, maar dan in jezelf. Wanneer je dan ook nog in een organisatie binnen een team werkt, kan dat wel eens ingewikkeld worden ;-).

De reactie van een van de MKB-ondernemers was: “Ongelofelijk hoe verhelderend het is om die verschillende rollen in beeld te krijgen. Het lijkt een heel werkoverleg om als het ware met ze in gesprek te gaan, maar wauw, het heeft me geholpen om keuzes te maken en vooral veel rustiger in verschillende situaties te zijn.”

Helderheid
Tot slot nodig ik je uit om steeds bewust te zijn vanuit welke rol je spreekt. Elke keer, denk even na wie het zegt, wie er reageert. In het begin merk je er nog niet veel van, ben ‘jij’ het gewoon, maar ik beloof je dat komt wel!

Deze blog verschijnt ook op www.weesmeer.nl – een platform dat inspiratie en handvatten biedt aan bedrijven om gezonder te leven op fysiek, mentaal en financieel gebied.

Als levens- en businesscoach begeleid ik organisaties, teams en individuele managers en ondernemers.

Ik help jou om vanuit persoonlijk of zakelijk verdriet en beperkende overtuigingen te groeien naar succesvol ondernemen en werken als leider, omdat ik weet hoe bevrijdend het werkt contact te maken met je passie, deze te omarmen en te vertalen naar het werk zoals je dat werkelijk wilt doen.

Mijn visie, Essentieel Ondernemen, bestaat uit werken en ondernemen vanuit je unieke en intrinsieke motivatie, je eigenheid. Het is geen manier of kunstje. Het is een weg, waarbij je vanuit je essentie groeit en de beweging van het leven in je werk soepel gaat volgen. Ieders essentie is sprekend, passievol en eigen. Vind onder mijn begeleiding de ideale combinatie van jouw passie en talenten. Onderneem vanuit die essentie en er ontwaakt een nieuwe wereld vol mogelijkheden! Gelukkig werken.