Persoonlijke begeleiding van ondernemers en leiders”, dat is wat ik vertel in gesprekken en op mijn site bij de vraag wat ik doe, dat doe ik als levens- en businesscoach.

Algemeen of speciaal

Maar businesscoach is een algemene term. Wat houdt het in? Is het de business die gecoacht wordt? Daar lijkt het wel op he? Dat is ook het beeld wat je krijgt als je zoekt naar businesscoaches. Begeleiding in hoe je je bedrijf beter kunt runnen.

Ik zie dat toch heel anders. Of laat ik het zo zeggen, ik vul dat heel anders in. Mijn invulling vanuit businesscoaching komt vanuit mijn visie uit Essentieel Ondernemen. Business bestaat en komt volgens mij vooral vanuit de essentie, omdat je het beste kunt ondernemen vanuit die essentie. En voor managers: leiden vanuit de essentie.

In dit alles staan persoonlijk geluk en zakelijk succes centraal en in contact met elkaar.

Wat is die essentie?

Laat ik het zo vertalen. Het is niet de business die ik coach. Ik begeleid mensen. De mensen staan in mijn ogen altijd centraal in hun werk en in het leven. Daarbij zal ik echt niet gaan vertellen hoe mensen iets moeten doen of het beste hun business kunnen runnen. Ik leer ze volledig vanuit zichtzelf naar de situatie te kijken. Ik spiegel, ik daag uit, ik interpreteer en ik geef terug. Zo laat ik mijn cliënten ervaren wat hun werkelijke betekenis is en denk natuurlijk ook mee. Dat is de basisvorming van hoe zij hun bedrijf of zaken kunnen en willen invullen.

Ik help jou om vanuit persoonlijk of zakelijk verdriet en beperkende overtuigingen te groeien naar succesvol ondernemen en werken als leider, omdat ik weet hoe bevrijdend het werkt contact te maken met je passie, deze te omarmen en te vertalen naar het werk zoals je dat werkelijk wilt doen.” Zo staat op mijn site. Dit verwoordt heel sterk waarom ik dit doe, waarom ik hier mijn business van gemaakt hebt. Vanuit mij persoonlijk.

Succes

Het is mijn overtuiging dat wanneer je leeft en werkt vanuit je passie er verschillende dingen gebeuren, belangrijke dingen: succes! Je bent inderdaad succesvoller en je werkt vanuit je passie, werken voelt veel minder als werken en je bent happier :-).

Er zijn pieken en dalen

Ik heb in mijn bedrijven (ik ben inmiddels 12 jaar ondernemer) het nodige meegemaakt, voorspoed en tegenslag. Denk aan opdrachten die niet door zijn gegaan of tegenvielen, maar ook (on)verwachte succes (gelukkig ;-)). Ook mijn persoonlijke situatie heeft een groot effect gehad op mijn bedrijf. Toen mijn moeder plotseling overleed ben ik figuurlijk onderuit gegaan. Ik had even werkelijk geen idee waarom ik deed wat ik deed en hoe ik ermee om moest of kon gaan. Dat heeft natuurlijk direct weerslag gehad op mijn werk, en dus ook op mijn omzet.

Heel dichtbij heb ik ook (bijna) faillissementen meegemaakt. Zakelijke tegenslag die een groot effect heeft en niet alleen zakelijk. Wat doet dat met een mens? Ik heb het van heel dichtbij gezien en ervaren. Het kan jaren later nog steeds als een zware last op mensen drukken.

Je hebt een keuze

Dit alles is echt niet altijd makkelijk geweest en natuurlijk hoop je het allemaal niet mee te maken. Echter dat heb je niet altijd in de hand. Ik zeg wel eens: “je hebt niet in de hand wat je meemaakt, maar je beslist wel zelf hoe je ermee omgaat.” Dit geeft aan dat je een keuze hebt.

Het meemaken van die tegenslagen heeft mij geleerd om vanuit die rotsituaties de uitdaging te zien, ervan te leren, er op een positieve manier mee om te gaan. Ik kan je zeggen, dat kan nogal een gevecht zijn, een gevecht met jezelf.

Gaat het er bij de mensen die ik begeleid dan om een verandering te realiseren? Hm, indirect wel ja. In mijn ogen is de verandering het gevolg van meer inzicht, in zichzelf, in de essentie en vooral een verdieping in hoe je naar jezelf en je business kijkt. Het doorleven van de pijn van wanneer het niet goed gaat, het verwerken, loslaten en nieuwe overtuigingen leren ontwikkelen en kennen. Dit alles is voor mij het verhaal van vertrouwen, vertrouwen in jezelf, je gevoel te durven volgen en te vertrouwen dat dat succes geeft op een manier waarop je werkt op een manier die bij jou past.

In de begeleiding heb ik altijd een positieve. Vanuit herkenning, reflectie en ook loslaten en verwerken is het alleen maar beter mogelijk.

Blog businesscoach Essentieel OndernemenSpring over die valkuil

Dat is dan een mooi beeld om voor ogen te nemen, dat ik me zelf ook voorhoud in situaties. Soms lukt dat en hoe lekker is dat ;-). Of lijkt het wel fierljeppen: vastgrijpen aan een lange stok, een flinke aanloop nemen, stok in het water, gewicht in de strijd gooien en op hoop van zegen aan de overkant komen…. Pfieuw…. En soms… dan glij ie er toch in. Dan kom je met je billen in de modder terecht, dan is het even worstelen om je weer staande te krijgen.

In deze metafoor help ik mensen de betekenis van de modder te ontdekken en dat ze deze met mijn begeleiding van zich af kunnen laten glijden en een heel stuk schoner en na die strijd zichzelf veel eenvoudiger weer recht kunnen zetten.

Dus…. Als businesscoach begeleid ik je in je ondernemen en onderneming, of bij de business waar je in werkt, waarbij jij, met alles wat je bij je draagt centraal en voedend bent. Dat maakt het leven, zo zegt de levenscoach in me.

Van daaruit kijken we ook naar de business, dat wel :-).