Deze blog is eerder verschenen op de site van Invizien en Uitstralen, maar heb ik nu hier geplaatst, omdat ik hem relevant vind voor Essentieel Ondernemen.

Tevredenheid is een woord met voor iedereen een betekenis, maar wat houdt het nu eigenlijk in?

Tevredenheid is voor mij een heel degelijk begrip, een begrip voor matigheid of gematigdheid, maar ik besef ook dat het tegelijk een begrip is van balans.

In het boek van Simone Awhina, Ik ga op reis en laat achter, over haar tocht naar Santiago de Compostela, brengt ze dit begrip ter sprake. Ze zegt: “Tevredenheid brengt een weerstand in mij naar boven. Is dit het nu, is dit genoeg en ben ik tevreden?” en dat is precies wat het bij mij teweeg brengt.

Bij alles in het leven gaat het om het gevoel dat je hebt, bij jezelf, bij een situatie of in dit geval bij een woord. Hoe zou jij jezelf, jouw gevoel, omschrijven als je tevreden bent? Ben je dan doelloos, slaap je in, en vind je alles wel prima of kun je toch actief zijn en werkelijk nog of weer naar iets streven?

Ontstaat er ontevredenheid op het moment dat je een nieuw doel hebt en zolang je dat niet bereikt hebt? Dat is namelijk mijn eerste reactie, zoals ik die situatie omschrijf. Maar nee, dat is niet nodig, je kunt tevreden zijn met wie je bent, wat je doet en wat je op dat moment hebt, met wat er is en toch een doel hebben. Een gedrevenheid die je ertoe stimuleert je verder te ontwikkelen.

Zoals ik in elkaar zit, wil ik vaak door, heb ik een gedrevenheid om nieuwe doelen te stellen in situaties, een uitdaging te zien en me te ontwikkelen. Ik vind het leuk om het onbekende tegemoet te gaan. Ook het groeien als persoon en als ondernemer is voor mij belangrijk. Mijn eerste reactie is dat ik dan dus niet tevreden ben met wie ik nu ben, of wat ik nu doe, omdat ik het anders wil. Als je niet tevreden bent kun je dan wel genieten van wat je tot nu toe bereikt hebt? ‘vier’ je wel wat je gehaald hebt? Of ren je gelijk weer door en blijf je de onvolkomenheden zien?

Een gesprek met een coach over dit onderwerp bracht me de volgende gedachten: omarm de tevredenheid zoals je hem nu kunt ervaren en accepteer wie je op dit moment bent. Het is zoals het is en dat is goed. Dat is een mooi uitgangspunt om hier een rust in te ervaren van waaruit je toch kunt streven naar meer, naar nieuwe dingen en groei. Ik kan het zelf nog niet helemaal zo voelen, maar ik weet wel dat het zo kan werken.

Wat ik je kan adviseren is te doen wat ik heb gedaan. Onderzoek bij jezelf wat tevredenheid voor jou betekent en in hoeverre je nu tevreden bent. Van daaruit denk je na over wat je volgende doel(en) is. Stel jezelf de vraag is het terecht dat ik nu tevreden of ontevreden ben? Door deze dingen naast elkaar te zetten, kan het je helpen je (on)tevredenheid te relativeren en een en ander enigszins los van elkaar te zien.

Deze gedachtegangen maken me tegelijk nieuwsgierig naar jou als lezer: ‘wat is tevredenheid voor jou?’ ‘voel je je tevreden?’ wat doet dit artikel met jou? Deel je reactie bij dit bericht!