Deze blog is eerder verschenen op de site van Invizien en Uitstralen, maar heb ik nu hier geplaatst, omdat ik hem relevant vind voor Essentieel Ondernemen.

Als hooggevoelig mens heb je veel indrukken te verwerken.

Hooggevoeligheid wordt ook onder de term HSP (hoog sensitief persoon) benoemd. Hooggevoeligheid betekent dat er van alles wat een mens meemaakt veel meer beelden, geluiden en ook gevoelens en emoties ‘binnen’ komen. Tijdens een gesprek kun je het gesprek naast je volgen, of zie je op de achtergrond wie of wat er langs komt.

Hooggevoeligheid wordt ook wel hoogsensitiviteit genoemd. Het is geen aandoening of afwijking. Het is gewoon een eigenschap. Hoogsensitieve mensen hebben een beter werkend centraal zenuwstelsel en daardoor kunnen ze meer informatie ontvangen en verwerken. Het is belangrijk je dit te realiseren, als je hoogsensitief bent of iemand kent. Het heeft mij in ieder geval geholpen, want ik ben ook hooggevoelig.

Zegen of last
Hooggevoelig zijn is soms lastig. Als je immers veel meer hoort, ziet en voelt, kan dat erg belastend en vermoeiend zijn. Je hebt letterlijk meer informatie te verwerken. Bovendien kun je je simpelweg niet afsluiten van deze indrukken.

Ik heb eigenlijk altijd gemerkt dat ik veel indrukken binnen krijg. In eerste instantie wist ik niet dat anderen dat minder hadden, maar op een gegeven moment merk je dat verschil wel. Lange tijd heb ik daar last van gehad en was ik altijd moe. Ik kon er ook niet de voordelen van zien, of misschien wilde ik dat ook wel niet.

Een paar jaar geleden ben ik me langzaamaan gaan realiseren dat ik anders was en ook wat dat anders zijn inhoudt voor mij. Sinds enige tijd ga ik er dan ook veel bewuster mee om, op twee manieren. Allereerst weet ik dat ik sommige dingen moet beperken, bijvoorbeeld in drukke situaties zijn met veel mensen en veel geluid om mij heen. Maar ik ben ook bewuster geworden in hoe ik het meemaak, en ook wat ik ermee kan. Het is namelijk niet altijd alleen maar lastig. Het kan ook heel handig zijn. Sterker nog, ik gebruik het steeds meer in mijn leven, door de ‘extra’ informatie te gebruiken in trainingen, coachgesprekken en ook als ik in de marketing bezig ben. Ik gebruik het op de positieve manier en kan er zo mijn voordeel uit halen.

Gevoelig werken
Ook in mijn werk kan ik mijn hoogsensitiviteit gebruiken. Dit werkt voor mij op verschillende manieren. Ik kan vooraf aanvoelen hoe mensen zullen reageren op situaties. Ik voel snel hoe relaties tussen mensen zitten, en hoe situaties in elkaar zitten.

Daarnaast kan ik meerdere waarnemingen tegelijk doen, waardoor ik veel informatie mee krijg. Deze informatie kan ik dan weer gebruiken om de goede voorstellen te doen, of de beste strategieën te kiezen.

Essentieel Ondernemen
Ook bij mijn nieuwe activiteiten binnen Essentieel Ondernemen, komt mijn hoogsensitiviteit goed van pas. In de begeleiding van mensen en het aanbieden van gesprekken en workshops is het heel belangrijk om te voelen, te ‘weten’ wat er bij mensen speelt (er is vaak meer dan dat men vertelt of laat zien). Daarmee is het beter in te schatten, aan te voelen, wat er speelt bij de mensen, en kan ik ze beter begeleiden.

Mijn gevoeligheid is na jaren worstelen een verrijking geworden, een eigenschap waar ik veel voordeel uit kan halen in mijn werk. Het leuke is dat mensen het ook merken, en het niet bedreigend vinden, maar juist heel fijn.

Begeleiding
Vanuit mijn kennis en ervaring begeleid ik ook ondernemers die hooggevoelig zijn. De begeleiding houdt in dat we je ondersteunen in hoe de voordelen voor je kunnen werken en hoe je het beste met de gevoeligheid om kunt gaan en de lasten ervan kunt beperken.

Voor meer informatie, neem gerust contact met me op.